Vechi de peste șapte decenii, conflictul Steaua – Rapid e pe cale să reizbucnească, surprinzător, în subsolul fotbalului românesc. Vestea că noua echipă a Armatei, CSA Steaua, ar urma să joace direct în Liga 4 din sezonul 2017-2018 a generat indignarea rapidiștilor implicați în proiectele CFR Mișcare București și AFC Rapid, formații aflate azi pe primele locuri în cele două serii ale Ligii 5. Oameni apropiați de cele două grupări care au stat de vorbă cu reporterul ProSport în ultimele ore au avertizat că, dacă planul e pus în aplicare și se va decide restructurarea competiției, se vor întoarce atât împotriva AMFB, cât și a CSA Steaua.
„E bătaie de joc! Să ne dea banii înapoi!”
„Contestăm în instanță dreptul CSA Steaua de a juca în Liga 4. Dacă se va decide acest lucru în Adunarea Generală a AMFB, vom ataca această decizie pe cale judecătorească. E bătaie de joc. Noi de ce am jucat un an? Să ne dea înapoi AMFB banii cheltuiți în sezonul ăsta! Lumânare și Baboia să dea banii! Pe lângă contestare, o să cerem suspendarea deciziilor din Adunarea Generală prin ordonanță, până la judecarea procesului”, a comentat, pentru ProSport, un rapidist implicat la una din cele două grupări „feroviare” din Liga 5. „Pe ei, în ”47, i-au băgat direct în prima ligă între tur și retur, de ce nu i-ar băga acum într-a patra?”, s-a exprimat, iritat, un conducător de la cealaltă formație giuleșteană din Liga 5.
Așa cum ProSport a explicat în ultimele zile, miza este unicul loc (primul) din Liga 4 care, la finalul sezonului 2017-2018, va duce la barajul de promovare în Liga 3. Dacă se va hotărî, în Adunarea Generală a AMFB, desființarea Ligii 5 și formarea a două serii de Liga 4 în sezonul 2017-2018, cele două formații rapidiste, CFR și AFC, se vor bate cu CSA Steaua pentru titlul de campioană. Conform regulamentului în vigoare, campioana Municipiului București va disputa apoi un baraj de promovare în Liga 3 cu campioana unui alt județ, stabilită prin tragere la sorți.
Supărarea rapidiștilor de la CFR și AFC este și mai mare pentru că, spun ei, astă-vară, când s-au înscris, conducătorii AMFB le-au respins cererea de a fi incluși în Liga 4 pe motiv că „sunt niște regulamente care trebuie respectate”. „Pentru ăștia nu sunt niciodată regulamente! Doar excepții!”, a explodat unul dintre giuleștenii cu care a vorbit ProSport, referindu-se la CSA Steaua.
„Am venit cu banii noștri, de acasă. Am cheltuit deja 700 de milioane de lei vechi”
„Dacă atunci când au fost înființați s-au schimbat regulamentele, acum, când se reînființează, iar se schimbă regulamentele! E singurul comentariu pe care pot să-l fac pe baza evenimentelor care s-au întâmplat și care vor să se întâmple. Dacă așa se consideră, noi nu putem decât să constatăm că se întâmplă o nedreptate. Rămânem și noi uimiți, supărați, frustrați… Se repetă. Dar nu știu cum se repetă istoria tot în defavoarea noastră și în favoarea lor. Dacă vor să facă așa ceva, să fie păcatul lor! Dar, o dată și-o dată, lucrurile se vor contabiliza. Nu știu dacă în justiția terestră, dar în cea divină, sigur!„, a declarat pentru ProSport, foarte supărat, medicul Mihai Pîrvu, președintele Clubului Aristocratic Rapid și conducătorul grupului de suporteri care susține CFR Mișcarea București, referindu-se la anunțul înscrierii CSA Steaua, la anul, în Liga 4.
Doctorul Pîrvu a explicat de ce, din punctul său de vedere, intrarea în competiție cu o echipă departamentală nu este cinstită și loială. „Gândiți-vă, totuși, că noi a trebuit să ne schimbăm modul de viață de când am înființat echipa asta. Toți cei care suntem în grupul acesta de susținere a CFR Mișcarea, am venit cu bani de acasă pentru o idee. Ne-am schimbat un mod de viață pentru o idee, pentru Rapidul curat-curat, întors la origini. O echipă cu toate actele în regulă, de transparență totală, am publicat extrasele de cont: cât s-a cheltuit, cum s-a cheltuit, când s-a cheltuit. Până și pentru apa plată am decontat bonuri fiscale. Ce mai pot eu să spun când mi se aduce la cunoștință așa ceva (n.r. – faptul că noua CSA Steaua va avea buget 300.000 de euro în Liga 4)? Pe mine m-a obligat să plătesc chiria la stadionul Giulești, deși sunt echipa sindicatului CFR. E… Ce să vă mai zic? E păcat… Am publicat lista. De la profesorul Cristian Troncotă la maestrul Dan Grigore, de la Radu Călin Cristea la Ovidiu Nahoi. Oamenii ăștia au pus banii lor. Numai noi știm că nu înseamnă numai bani. Înseamnă să stai lângă echipă, să te duci, să vorbești cu ei, să le aduci apă… Noi fiind niște oameni care aveam o carieră în spate și care puteam foarte bine să luăm act că Rapid a fost asasinat. Și care puteam spune să cerceteze altcineva. Suntem oameni care puteam face orice altceva decât să tremure pe marginea unor lacuri din București ca să dea încredere unor copii. Pentru că aproape toți jucătorii noștri sunt foștii juniori ai lui Adrian Dumitru. Noi i-am recuperat când ei o terminaseră cu fotbalul. Acești copii joacă pe prime. Noi am cheltuit aproape 700 de milioane de lei vechi! Vorbim de bani foarte mulți! Din care jumătate sunt din buzunarele noastre”.
ProSport a încercat să afle și părerea lui Horia Manoliu, președintele AFC Rapid, dar acesta nu a răspuns la telefon.
CSA cu 300.000 de euro în Liga 4: un rechin într-un acvariu
Dincolo de această evoluție a evenimentelor trebuie remarcat că, dacă se va concretiza bugetul de 300.000 de euro anunțat miercuri, în conferința de presă, de directorul tehnic Marius Lăcătuș și comandantul Cristian Petrea, atunci noua CSA Steaua va fi, în Liga 4, asemenea unui rechin într-un acvariu cu peștișori decorativi. Pentru echipele din Liga 4 și Liga 5, alcătuite fie din juniori (cazul celor două formații giuleștene, al CS Dinamo și al altor câtorva academii de fotbal), fie din amatori care se învoiesc de la serviciu pentru a merge la meciuri, 300.000 de euro este o sumă cu care se poate rezista ani buni. Astă-vară, UTA a reușit să ajungă la barajul pentru Liga 1 cu un buget mai mic de 600.000 de euro.
Marius Lăcătuș a explicat în septembrie, când a vorbit pentru ProSport în premieră despre planul înființării unei echipe de fotbal a CSA, că se va face o selecție națională. Acest lucru sugerează un potențial important. Noua echipă, spune Lăcătuș, va fi susținută de o parte a suporterilor care au abandonat FC Steaua a lui Gigi Becali, urmând să joace partidele de acasă pe unul din terenurile secundare ale Complexului Ghencea, care dispune și de tribună. Noua echipă de fotbal a CSA Steaua va dispune de infrastructura grupării militare, cu spațiu de cazare pentru jucătorii din provincie, cu facilități de recuperare și terenuri de antrenament, cu posibilitatea de a asigura masa componenților lotului. În acest fel, secția de fotbal va scuti numeroase cheltuieli, mărind și mai mult diferența de potențial față de competitoarele din ligile inferioare. E greu de crezut, dacă planul va merge înainte, că vreo formație din Liga 4, fie ea AFC Rapid, CFR București sau CS Dinamo, va fi capabilă să pună probleme nou-înființatei echipe a Armatei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER